HTML

Totális Futball

ez a blog arról szól, amiről érdemes blogolni, leginkább a fociról a labdarúgásról meg biztosan van több szinionimája is, de most nem jut más az eszembe :/

Utolsó kommentek

  • 1x2: Izrael - Málta Ezzel a találkozóval, kezdődnek az őszi Eb-selejtező. Természetesen Izrael a talál... (2010.09.02. 16:35) EURO 2012 - selejtezők
  • andresini: Nos, itt szeretném elsőként megemlíteni, hogy igenis szeretem a magyar futballt, viszont én meglát... (2010.07.26. 22:24) Végre magyar kapitány
  • færie (törölt): @JESTER: elmondanád, hogy az ilyen "sötét, rövidlátó magyar szurkereknek" milyen ráhatásuk van a m... (2010.07.26. 15:14) Végre magyar kapitány
  • JESTER: Hát barátom az ilyen sötét, rövidlátó magyar futballszurkerek tartunk itt ahol. Koeman minek nekün... (2010.07.26. 13:22) Végre magyar kapitány
  • Utolsó 20

Primera División: Kezdődik!

2010.08.26. 22:53 andresini

Nemrég a kollégám azt találta mondani az angol Premier League-ről, hogy ez a világ legjobb bajnoksága. Nos tévedett, mert a legjobb bajnokság ezen a hétvégén kezdődik, és a neve Primera División. A spanyol első osztály egyszerűen azért a legjobb, mert itt játszák a futballt, nincs az az értelmetlen rohangálás; világklasszis játékosok kergetik a labdát a legjobb/legsikeresebb klubokban. Lássunk egy kis elemzést a szezonról.

Az utóbbi év(ek)ben nagyon egysíkúvá vált a bajnoki címért folytatott harc. Két nagy maradt, a Barcelona és a Madrid, a többiek nagyon lemaradtak tőlük, a kiesés ellen pedig óriási a csata, a kiesők annyi ponttal búcsúznak, amelyel más bajnokságban általában a középmezőnyben végeznének. Azonban izgalmas lesz a szezon így is (mint mindig).

A címvédő a Barcelona. A csapat játékosai minden létező trófeát megszereztek az utóbbi években, Guardiolának nem az összeállítással lesz a legnagyobb gondja, hanem a motivációval. A jóllakott játékosok kezelése Rijkaardnak sem ment, a fiatal trénernek talán jobban fog sikerülni. Érkezett Villa, Adriano, és Mascherano is, velük tovább erősödött a bombaerős keret, a távozók inkább csak csereemberek voltak, Henry, Marquez, Csihrinszkij máshol alapembernek számítanak majd. A keret minőségileg kiváló, mennyiségileg nem, kérdéses, ha bekövetkezik sérüléshullám, vagy eltiltások, elég lesz e a 19/20 játékos. Persze a mester a B csapat fiataljaiból is válogathat, ahonnan érkezve többen világklasszisokká nőtték ki magukat a nagycsapatban. Érzésem szerint ismét meglesz a bajnoki cím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legfőbb rivális a Real Madrid. Tavaly Kakával, Ronaldoval, Xabi Alonsoval akarták a Barcát legyőzni, de rájöttek, hogy ehhez egy világklasszis tréner is szükséges. El is hozták az Interrel mindent megnyerő Mourinhót, aki ráncba szedheti a sztároktól hemzsegő Blancókat. Kérdéses, hogy az egy jó évet letudó Özil, Khedira páros mire lesz képes, egyesek szerint nem Real szintűek, nagyon könnyen Metzelder sorsára juthatnak. Távozott viszont két legenda. Az évente megújuló csapat az éven nem valószínű hogy megelőzi a sokkal összeszokottabb katalánokat. A 2. hely minimum meglesz.

A két kiemelt óriásklub mellett a többiek igazából csak epizódszereplők. A dobogó legalsó fokára legesélyesebb a Sevilla. Megtartotta a mindenki által csábított Fabianót (egyenlőre), a széleken a szélvészgyors Capel, Navas páros garantálja a veszélyes támadásokat, a védelem is stabil, nem beszélve a válogatott szintű kapussal, Paloppal. Dobogós lehetne a Valencia is, mely 2 BL-döntőig is eljutott, idén azonban nemhogy BL hely elérése, hanem az élmezőnyben maradás is komoly feladatnak tűnik. A pénzhiány miatt legjobbjaik elmentek, az érkezők középszintűek. A Villareal tavalyi szezonja gyengére sikerült, az EL-ben is csak a Mallorca kizárásával infulhatnak, a védelem Marchena érkezésével nem biztos hogy erősödött, Pires, Godín és Ibagaza elment. Egy helyet előreléphetnek tavalyhoz képest. A Mallorca szintén nem dúskál az anyagiakban. A keret igazából se nem erősödött, se nem gyengült. A középmezőny garantált. A másik madridi csapat, az Atletico sikeresebb idényt zárt a nagyobbik madridi klubtól, most már csak a bajnokságban kéne végre meccseket nyernie. A nagyon hullámzó teljesítmény főleg a legendásan gyenge védelemnek volt köszönhető, ennek javítása érdekében érkezett Godín és Filipe, velük csak jobb lehet a hátsó alakzat. Forlán és Agüero maradtak, a gólok garantáltak. A Getafe-t a Madrid B-csapatának is nevezhetnénk. Az edzőjük az exrealos Míchel, játékosai egy részét a Realból vásárolja, hogy aztán beérve visszaadja nekik, az éven Pedro León távozott a madridiakhoz 10 millióért. Egyébként nem lehet megvádolni őket azzal, hogy lefekszenek a Realnak, ahogy sok más klubnak sem fogják olcsón adni a bőrüket.

A spanyol bajnokság jellemzője, hogy az utolsó fordulókban legalább 8-10 csapat esélyes a kiesésre, ez az idén is így lesz. A Bilbao jó szerepelt az előző szezonban, tavasszal kicsit visszaesett, az idén a 10. hely reális. Érkeztek baszkok, távoztak baszkok, Etxeberria és Yeste nélkül nem ugyanaz lesz a gárda. A La Coruna sem ugyanaz már ami volt a 2000-es évek elején. Valerón még mindig jó, Riki pedig lőheti majd a gólokat, többiek középszerűek. Az Espanyol, Osasuna, Almería, Gijón, Santander, Zaragoza, Málaga hetes célja a kiesés elkerülése, otthon bárkire veszélyesek, idegenben harmatgyengék, valamelyiküknek viszont búcsúznia kell (valamelyik újonc bentmarad).

Az újonc trió küzöl a legjobban a Real Sociedad szerepelhet. A néhány éve még bajnoki címért harcoló klub mára Llorentével és Tamudóval próbálja elkerülni a kiesést, ami össze is jön nekik. Az Alicante Herkulesi erővel fog küzdeni, Valdezzel sokat nyerhetnek, igazi küzdő, de a meccseket csak góllal lehet megnyerni. A Levante visszajutott, és spórol. Csak ingyen érkeztek játékosok, a keret nem elég a Primera Divisiónhoz. Előre is viszlát.

A spanyol bajnokság erőviszonya még némileg változhat, hiszen az átigazolási szezon még nem ért véget, érkezhetnek és távozhatnak is játékosok, de az  biztos, hogy a bajnoki címért és a kiesés elkerüléséért óriási lesz a küzdelem, de a szép játék sem marad el. Ezért is szeretjük ezt a bajnokságot.

Az 1. forduló tippjei:

Hercules1 - 1Athletic Bilbao
Malaga1 - 2Valencia
Levante0 - 2Sevilla
Deportivo La Coruna2 - 0Zaragoza
Espanyol1 - 1Getafe
Osasuna1 - 0Almeria
Real Sociedad2 - 1Villarreal
Racing Santander0 - 3Barcelona
Mallorca1 - 2Real Madrid
Atletico Madrid3 - 1Sporting Gijon

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes spanyol bajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://totalisfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr862250823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása