HTML

Totális Futball

ez a blog arról szól, amiről érdemes blogolni, leginkább a fociról a labdarúgásról meg biztosan van több szinionimája is, de most nem jut más az eszembe :/

Utolsó kommentek

  • 1x2: Izrael - Málta Ezzel a találkozóval, kezdődnek az őszi Eb-selejtező. Természetesen Izrael a talál... (2010.09.02. 16:35) EURO 2012 - selejtezők
  • andresini: Nos, itt szeretném elsőként megemlíteni, hogy igenis szeretem a magyar futballt, viszont én meglát... (2010.07.26. 22:24) Végre magyar kapitány
  • færie (törölt): @JESTER: elmondanád, hogy az ilyen "sötét, rövidlátó magyar szurkereknek" milyen ráhatásuk van a m... (2010.07.26. 15:14) Végre magyar kapitány
  • JESTER: Hát barátom az ilyen sötét, rövidlátó magyar futballszurkerek tartunk itt ahol. Koeman minek nekün... (2010.07.26. 13:22) Végre magyar kapitány
  • Utolsó 20

Kezdődik az NB 1

2010.07.29. 21:14 andresini

Már csak 1 nap és útjára indul a  labda a hazai bajnokságban is. A ligakupa küzdelmei már korábban elkezdődtek, ezek a meccsek mintegy erőfelmérőnek, vagy felkészülésnek tekinthetőek, de kisebb-nagyobb következtetéseket is levonhatunk ezekből, persze az igazi változások a csapatok háza táján az átigazolásokkal kezdődtek meg, ezek nagyobb segítséget nyújthatnak nekünk ahhoz, hogy kielemezzük, mely csapatok lehetnek esélyesek a bajnoki címre, melyek lesznek a szürke középmezőny tagjai, illetve, mely csapatok fognak küzdeni a kiesés ellen. Lássuk a medvét.

A honi pontvadászat az IFFHS alapján az 58. legerősebb a világon. Ez nem túl hízelgő számunkra, a klubokra nézve duplán nem, talán ez a rossz helyezés lehet az oka, hogy nem igazolnak ide olyan nagy nevek, mint mondjuk Messi. Na jó, ez csak tréfa volt, de valljuk be, a mai NB 1-ben sincsenek olyan játékosok, akikről elmondhatjuk, hogy jövőre, vagy pár év múlva egy nívós bajnokság nagycsapatában fogják kergetni a labdát. És a jelenlegi pénzügyi helyzetben nem is várhatjuk el, hogy valamelyik hazai csapat akár csak egy ismert labdarúgóval is erősítené keretét. Egyszerűen nincs értéke a mai NB 1-nek. Ez persze megváltozhat az új MLSZ vezetésnek köszönhetően, ha végre hajlandóak lesznek a csapatok péztárcáiba önteni a forintmilliókat.

Térjünk rá végre mi történt a csapatok háza táján, ki mire lehet képes. Az évtized legsikeresebb klubja egyértelműen a Debrecen. Néhány éve majdnem búcsúzni kényszerült, majd egy új vezetésnek és koncepciónak küszönhetően felvirágzott a foci a városban és sorban gyűjti az aranyérmeket a Loki. A tavalyi bajnok kerete kevés változáson ment át, sokan gondolhattuk, hogy a sikeres év után szétkapkodják a gárdát, hát nem így történt. A játékosmegfigyelőket nem igazán hathatta meg a BL szereplő csapat tagjainak játéka. Három fontos ember távozott, egyikük Rudolf, akinek tavasszal már nem volt kedve játszani, úgyis Genoaban fogja kergetni a labdát, a másik két távozó egy kapus és egy védő. Viszont ők nem igazoltak el, egy sajátos okból nem játszhatnak. Polekszics és Mészáros is hathatósan benne volt abban, hogy a Loki az BL történet legtöbb gólját szedje be a csoportmeccsek alatt, a bundakirály szerint megpróbálták lefizetni e két becsületes fiatalembert az egyik meccs előtt (kapták is sorban a gólokat rendesen), akik persze nem fogadták el a pénzt, viszont érdekes módon elfelejtettek szólni az illetékeseknek, így elmeszelték őket egy időre. Persze ne vádoljunk senkit bizonyítékok hiányában. Érkezett a csapathoz Kabát, ő a távozó Rudolfot helyettesítheti, a keret némileg gyengült, de az összeszokottság sokat jelenthet. Ennek ellenére úgy érzem, hogy a Debrecen annak ellenére, hogy harcban lesz a végsőkig a bajnoki címért, nem sikerül megszereznie azt.

Azért nem, mert a bajnok a Vidi lesz. Székesfehárváron sok királyt megkoronáztak már az idők során, a modern korban a fociklub játékosai lehetnek a következők a sorban.Tavaly hajszállal maradtak le a címről, ezért az éven nem bíznak semmit sem a véletlenre. Sorban jöttek az átigazolások, az MTK játékosállományát kifosztották, sok fiatal tehetség van a csapatban, pénzben verhetetlenek, és van egy jó edzőjük is. Ami ellenük szólhat az épp az átigazolásokból származó összeszokatlan gárda, az összjátékon év közben kell csiszolni, ami nem volt elég a nemzetközi porondon, az elég lehet a bajnokságban. A Győr a másik klub, amelyik végső győzelme nem lenne meglepetés. A szinte csak idegenlégiósokból álló gárda Pintér kezei alatt sokat fejlődött, a furcsa átigzolási politika úgy látszik, itt bejött (csak át ne vegye más csapat is), a csapat nem képes kikapni. Kink elment, egy fontos láncsszem távozott, lehet, hogy az érte kapott pénz nem lesz arányban a távozásával megtörténő gólveszteséggel.

Jöjjön a szürke középmezőny. Ide csupa fővárosi gárda fért be, na meg egy vidéki is, kezdjük vele. A ZTE masszív középcsapat. Néha megijjeszti jobbnak vélt ellenfeleit, néha meg kikap harmatgyenge ellenfelétől is. Az EL nem feküdt nekik, kiestek rögtön az elején, a bajnokságban legjobb esetben is csak a 4. helyért versenyezhetnek. Igazából nem távozott meghatározó ember, bár Rudnevset már vagy 10 csapatnak eladták időközben, ő még mindig a zalaiaknál kergeti a labdát, távozása viszont borítékolható. Az érkezők nem váltják meg a világot egerszegen. Vasas, MTK, FTC, Újpest, Kispest. Ezen klubokban több közös dolog is van. Mind fővárosi, mind szürke középcsapat, és mind pénzügyi gondokkal küzd. Még a Fradi is, holott McCabe fűt- fát ígérget, viszont egy rendes játékosra sincs pénz. Jött egy új tréner, Prukner, akit az egyik legjobbnak tartok az országban, jött egy teljesen új vezetés (remélhetőleg egy ésszerűen gondolkozó), jöttek az ígérgetések, jött már minden. Érkezett egy rakat játékos Kaposvárról, jöttek szlávok, brazilok, csak kicsit minőségibb igazolásokra gondoltunk. Itt végre megmutatkozott , hogy McCabe igazából csak hülyíti a népet, ha erősíteni akart volna, már rég megtette volna, és nem Prukner hallanunk, amint azt mondja, nincs pénzünk igazolni. Távozott az egyik legjobb játékos Ferenczi, meg egy rakás angol, jamaikai, spanyol, akik nem váltották meg a világot a Fradinál. Egyet mondhatok, az FTC sokkal többet érdemelne. Nincs jobb helyzetben az Újpest sem, Budapesten valahogy mindenkinél elfogyott a pénz, bár ők még azt sem mondhatják, hogy van egy kőgazdag tulajuk. A régi motorosok távoztak, mellettük a pénzt érő fiatalok is, az érkezők vagy saját nevelésűek, vagy ismeretlen fiatalok. Ebből sem lesz dobogó. Az MTK-nál akkor változott meg minden, amikor Várszegi megunta a csapat pénzelését (talán elszomorodott a meccsenkénti 200 néző látványától). Azóta az klub csak a fiatalokbó él, és lehet, hogy az utolsókat rúgja. Aki egyeneset tudott rúgni, az eligazolt, helyükre fiatalok jöttek, az átlagéletkor talán eléri a 17-et. Garami nincs irigylésre méltó helyzetben. A Vasasról annyit, hogy csodát nem várhatunk tőlük, sokan érkeztek, sokan távoztak, 8-10. hely reális. Csakúgy mint a Honvédnál. A tulaj itt sem szórja a pénzt, a fiatal tehetségek még nem jönnek, a csapat addig is böjtöl. A kupadöntőbe bejuthatnak, elvégre évek óta az a prioritásuk.

A többeik. 9 klubról már esett szó, a másik kilencről kevesebb fog esni. Ugyanis ezek megpróbálnak nem kiesni, talán elég is ennyi. A Kaposvár kerete ismét átalakult, mint eddig minden éven, a sikerkovács is távozott, a középmezőny végének elcsípése lehet a céljuk. A Pápa Véberrel masszív volt, van egy jó kapusuk (aki bármikor távozhat), semmi több. Ők is az alsóházban vernek sátrat. A Paks otthon meglepheti a nagyokat is, idegenben viszont nagyon gyenge, ha hazai pályán nyerni fogják a meccseket, nem lesz gond, a keret viszont elég idős. A Kecskemét Tököli leigazolásával jó vételt csinált, a középmezőnyben ott lehetnek. A kiesés réme 3 klubot fenyegethet igazán, a Haladást, a Szolnokot, és a Siófokot. A Hali tavaly nem szerepelt rosszul, Róthhal egységesek voltak, viszont kevés gólt lőttek. Nagy hiányzó a szuperrutinos, huszonötezer meccset lejátszó Kuttor lesz, hiánya érződni fog, csakúgy,mint a vezetőedzőé. Az újoncok célja legtöbb esetben a kiesés elkerülése. Ez nem fog összejönni nekik az éven, a Szolnok elképesztően gyenge, bár a Ligakupában megverték az Újpestet, lehet, hogy hamar leírtam őket? A Siófok sem sokkal erősebb, igazából nincs meghatározó játékosa egyik újoncnak sem, és valószínűleg nem is fognak igazolni.

Az átigazolási időszak még egy hónapig nyitva áll, ezalatt átrendeződhetnek még az erőviszonyok. A magyarok iránt nem kapkodnak a kólföldiek, viszont a tavaly jól játszó, főleg balti játékosok iránt nagy a kereslet. Az eddig kevésbé aktív csapatok is elkezdhetik bevásárlásaikat, és akár akciós áron is hozzájuthatnak egy-egy játékoshoz. Holnaptól pedig tessék meccsre járni, vagy nézni a tévében, mert végre elkezdődik.

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes magyar bajnokság nb1

A bejegyzés trackback címe:

https://totalisfutball.blog.hu/api/trackback/id/tr852185824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása